og mange andre ting i tillegg

10 grunner til å frykte teknologi

Dystopia og moderne teknologiDystopia er navnet på et samfunn eller samfunn som har blitt hellish å leve i. Det er motsatt av Utopia, eller paradis. I dystopiske samfunn har noen undertrykkende eller negativ kraft eller begivenhet blitt den dominerende faktoren som påvirker folks liv og erfaringer.

canada goose jakke dame Begrepet dystopi brukes ofte i den mer filosofiske typen science fiction, som George Orwells berømte bok 1984, eller Brave New World av Aldous Huxley. Disse fiktive verkene forsøker å utforske de virkelige trender som opererer i verden og ekte fremtid muligheter ved å overdrive dem og ta dem til den ekstreme enden av spekteret for å utforske hele spekteret av deres implikasjoner for våre liv. Selv om en ren dystopi, som en ren utopi, sannsynligvis er usannsynlig å forekomme, kan de tjene til å markere fake ekte farer som kan bli (eller allerede) en ekte del av våre liv, samt å kaste lys på faren for katastrofale hendelser. canada goose jakke dame

canada goose jakker dame Selv om hver fantasi av dystopi er annerledes, og et bredt spekter av synspunkter har blitt uttrykt ved bruk av dette verktøyet, er det noen få vanlige temaer som finnes i de fleste dystopiske visjoner i fremtiden. En av disse er ideen om en slags apokalyptisk eller katastrofal begivenhet som bringer menneskeheten til knærne. Enda mer vanlig enn dette er ideen om en slags dypt undertrykkende og ubehagelig form for regjering. canada goose jakker dame

Men kanskje det vanligste temaet er teknologi. En del av årsaken til dette er fordi det er lett å forestille seg at teknologien er ansvarlig for eller muliggjør en av de to andre vanlige scenariene. En annen del av grunnen er at teknologien har så dramatisk innvirkning på våre liv, og det er ennå ikke klart hvor denne teknologiske utviklingen vil lede samfunnet. Det betyr at teknologiske dystopier er en nyttig måte å utforske implikasjonene av teknologiske fremskritt og hjelpe oss med å veilede oss bort fra de virkelige farene som den presenterer. Det er i denne ånden som jeg tilbyr denne artikkelen, som ser på noen av de mer sannsynlige og mer interessante scenariene for en teknologisk dystopi.

canada goose outlet Denne gangen Luddites kan være riktig masse Arbeidsledighet og fattigdomI det 19. århundre en gruppe tekstilarbeidere funnet at Canada var å miste jobbene sine til maskiner. Den nye teknologien i den industrielle revolusjonen, som kraftvegger og spinnrammer, betydde at den samme jobben kunne gjøres av et mye mindre antall arbeidere, noe som førte til masseutslipp. En rekke av disse nyoppsatte arbeidstakerne kom sammen for å danne en protestbevegelse som krevde en slutt på disse forstyrrende nye teknologiene. De ble kjent som Luddite s, etter at en mann som heter Ned Ludd, hadde smurt opp et par strømprammer i 1779 i sinne ved å miste jobben sin, og fikk berømmelse for at deres antics brøt inn i fabrikker og ødelegger maskineri. canada goose outlet

canada goose jakker herre Luddittene trodde at teknologien ga en stor fare for den arbeidende befolkningen. De trodde at maskiner ville fortsette å ta folks arbeidsplasser, noe som førte til massearbeidsledighet. Det viste seg at det da var feil, men det kan nå endres. canada goose jakker herre

canada goose jakke Hovedårsaken til at Luddites hadde galt, er at teknologiske forbedringer gjort for billigere produkter, noe som etterlot forbrukere med mer penger i lommene sine for å kjøpe andre produkter, noe som betyr at jobber ble opprettet andre steder, og det var alltid stor etterspørsel etter arbeidere. Da landbruket ble mekanisert, for eksempel, som førte til en massiv nedgang i antall landbruksarbeidere, tillod billigere mat folk å kjøpe andre forbrukerprodukter og -tjenester, slik at andre næringer plukket opp slakk og ansatt flere mennesker. Det er selvfølgelig selvsagt at noen jobber også ble opprettet i design, produksjon og vedlikehold av maskinene selv. canada goose jakke

Men dette kan kanskje ikke fortsette. Etter hvert som flere og flere forskjellige bransjer er dypere og mer mekaniserte, og ettersom teknologien vår blir stadig mer avansert, begynner vi å løpe ut av ting som folk kan gjøre bedre enn maskiner. Dette betyr at når jobber går tapt for teknologisk automatisering, er det vanskeligere å finne nye ting som folk kan gjøre, og eventuelle nye jobber som er opprettet, vil trolig hoppe over mellommannen og gå rett til maskinene. Datateknologi har også begynt å nå frem til hvor maskiner kan spille en ledende rolle i design, drift og vedlikehold av andre maskiner.

canada goose jakke herre En voksende gruppe økonomer advarer om at dette kan føre til massive arbeidsledighetsnivåer. Den nær fremtid kunne se store redundanser i en rekke bransjer, og det er lite tegn på hvor nye arbeidsplasser kunne komme fra. Driverløse biler er et utmerket eksempel på en teknologi som er nesten klar for massegodkjøring, og som lett kan etterlate mange millioner mennesker rundt om i verden, som for tiden jobber i transportsektoren uten jobb. Drosjesjåfører, lastebilførere, bussdrivere, chauffører og muligens selv gaffeltrucker og noen typer industrielle maskinoperatører kan alle finne seg ute av arbeid nesten over natten. canada goose jakke herre

Alvorlige akademiske prognoser forutsetter allerede arbeidsledighet på 50 70% over den canada goose outlet utviklede verden i nær fremtid, ettersom en stor del av befolkningen finner at en robot eller et program kan gjøre jobben sin bedre enn dem og for halvparten av prisen.

canada goose norge The New Master Race Det er flere teknologiske trender som potensielt kan føre til fremveksten av et nytt ‘master race’, bedre enn vanlige mennesker og i stand til å dominere verden og sette sin vilje på resten av oss. canada goose norge

canada goose salg Den mest åpenbare veien for at dette skal skje er gjennom genetisk prosjektering og opprettelsen av ‘designer babyer’. I en verden der designer babyer er født med overlegen intelligens, overlegen godt utseende og atletisk evne, og geni kreativt talent, er det lett å se hvordan ‘naturlige’ mennesker kan bli andreklasses borgere. Dette er akkurat det scenariet som ble omtalt i 1997-dystopianfilmen ‘Gattaca’. Siden da har vitenskapen flyttet oss enda nærmere for å gjøre denne visjonen til virkelighet. canada goose salg

Selv uten direkte inngrep av forskere for å skape designer babyer, øker vår stadig økende kunnskap om genetikk potensialet for alle som er interessert i eugenikk, for å velge en oppdrettspartner basert på deres genetiske profil. Fremtidige datingsider kan godt passe folk i henhold til genetiske profiler så mye som med personlighetsquizzer.

canada goose Det er også andre muligheter. Helse ulikhet forskjellen i dødelighet mellom canada goose outlet store new york de rike og de fattige er allerede en sterk canada reality. Fortsatt utvikling i medisinsk teknologi tillater de som har penger til å bedre ta vare på deres helse gjennom livsstil og ernæring, ta forebyggende tiltak basert på testing som genetisk screening, og få tilgang til avanserte medisinske inngrep for å kurere sykdommer når de oppstår. Alle disse tingene koster imidlertid penger. Det betyr at de ikke er tilgjengelige for alle. Økt økonomisk ulikhet, muligens økt enda mer ved automatisering som beskrevet ovenfor, kombinert med den fortsatte utviklingen av dyre medisinske teknologier, kan føre til en større utbredelse mellom en lang levetid og sunn elite og det vanlige menneskehetens masse. Legg til transhumanistiske dagsorden for å ‘oppgradere’ menneskeheten ved hjelp av teknologi, og det er lett å se på muligheten for et nytt ‘master race’ å dukke opp. canada goose

canada goose victoria parka Machinations of Efficiency og Canada Goose Outlet Toronto Factory PerfectionKnowledge Canada Goose Outlet Mississauga er Power Canada Goose Outlet Store canada goose victoria parka

De sier at ‘kunnskap er makt’, og jeg er tilbøyelig til å være enig. Tidligere kunnskap var noe med kraften til å frigjøre folk. Det var konsentrert i universiteternes hender, hvor det ble fritt undervist til dem med evnen til å lære (og selvfølgelig penger til å betale studieavgift). Men i dag lever vi i en alder av ‘store data’.

Den nåværende globale epoken kalles noen ganger ‘informasjonsalderen’. Internett har gjort informasjon og kunnskap mer tilgjengelig enn det noen gang har vært, og mange kommentatorer har skrevet om hvordan dette gir empowerment til vanlige mennesker. Det kan imidlertid være at det er myndigheter og store bedrifter som er mest autoriserte og på bekostning av oss.

Store data er dagens ordord. Dette er analysen av store mengder data, og er utrolig kraftig. Denne kraften er imidlertid ikke i hendene på vanlige mennesker, da det krever betydelige ressurser til å samle og analysere. Store data gjør at de som har disse ressursene, kan analysere oss og forutsi vår oppførsel til en skremmende grad. Det tillater canada-goose-jakker politiet å forutsi hvor forbrytelser vil skje, og annonsører skal vite hva vi vil før vi gjør det.

canada goose victoria Vi bor også i en verden der naturlig forekommende gener kan patenteres og eies av selskaper, og hvor informasjonen i økende grad blir holdt i private databaser snarere enn publisert i bøker som fører til en todelt verden der herskerklassen har privilegert tilgang til kunnskap om oss, og derfor makt over oss, så vel som over naturen og verden generelt. canada goose victoria

Hva om regjeringer kunne gjøre jobben sin virkelig bra?

Dystopiske samfunn vokser ofte ut av et forsøk på å skape utopi. Dette har blitt sett mange ganger i historien, med mange idealistiske revolusjonære blir verre enn regimet de satte ut for å slå seg ned, og utopiske ideologier som kommunisme skaper noen av de mest dystopiske samfunnene som noensinne har sett. Det er også et vanlig tema i fiktive verk. Som de sier, er veien til helvete banet med gode intensjoner.

canada goose herre I dagens verden ser vi ut til å forvente mye av regjeringer. Vi forventer at de skal eliminere kriminalitet samtidig som vi øker antall nye kriminelle lover, vi forventer at de øker økonomisk produksjon, reduserer ulikheten, gjør våre nabolag mer hyggelige steder å bo, gi et bredt spekter av tjenester, hindre terrorisme, øke offentlig moral, redusere atferd vi ser så skadelige som røyking, rusmisbruk, mobbing osv. og mange andre ting i tillegg. Det er en veldig alvorlig fare for at Den nær fremtidsteknologien vil gjøre mange av disse tidligere umulige kravene som vi har lagt på våre regjeringer helt mulig. Jeg sier at dette er en fare, snarere enn en utopisk drøm, fordi de fleste av disse tingene egentlig ikke er innenfor regjeringens makt til å gi oss de er avhengige av menneskers egen oppførsel. Dette betyr at den eneste måten for regjeringen å gi oss det vi krever av det, er at regjeringen skal øke sin kontroll over våre liv massivt, slik at det er dem, snarere enn oss, som gjør livet vårt valg. canada goose herre

canada goose dame Vi er allerede under massiv overvåkning fra våre regjeringer, med verden begynner å se mer ut som George Orwells fiktive 1984-roman enn den virkelige verden som Orwell bodde i da han skrev den. Den virkelige faren er imidlertid den makt som Analysen av disse ‘store dataene’ gir regjeringen ikke bare å se på oss, men å manipulere og kontrollere oss. Jeg snakker ikke nødvendigvis om den typen MK Ultra mind kontrollerte assassin type kontroll her mer som den typen kontroll som er sett i reklame og sosialteknikk, bare mye mer effektivt. canada goose dame

Den endelige grensen til Canada

Kunnskap gir også bedriftsledere mulighet til å gjøre arbeidskraften mer effektiv. Siden våre sjefer er i stand til å samle inn stadig mer informasjon om nettopp hva vi gjør i løpet av våre arbeidstimer (og utenfor dem), og som forståelsen av hvordan du bruker denne informasjonen for å øke produktiviteten og effektiviteten også øker, blir menneskeheten selv ‘mekanisert ‘. Store brorsjefer utdrager stadig større krav til å kontrollere alle aspekter av arbeidslivet, mens detaljene i våre privatliv i økende grad blir brukt av de menneskelige ressursavdelingene for å ansette og skyte, kampanjer og så videre.

canada goose trillium Bare ett eksempel på dette: Arbeidere tvunget til å bruke armbånd til å spore alt de gjør. canada goose trillium

I denne dystopiske visjonen blir menneskelig frihet og kreativitet gradvis knust, ettersom arbeidslivet i økende grad blir redusert til å følge et sett ‘skript’ for hver del av vår dag, avledet av styringsprogramvare basert på en analyse av dens store ‘store data’.

Bookmark the permalink.

Leave a Reply